Triger Kayışı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ana sayfa | Araba Rehberim | Triger Kayışı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Triger kayışının ne işe yaradığını hemen makalemizin başında sizler ile paylaşalım. Triger kayışının tam terim karşılığı ”zamanlama” kayışı diyebiliriz. Zamanlamadan kastınız nedir ? neyi zamanlıyor ? diye sorduğunuz duyar gibiyim. Triger kayışı, grank mili ve eksantrik milinin doğru zamanda ve uyum içerisinde çalışmasını sağlayan dişli tipi lastik kayıştır.

Triger Kayışı Ne Zaman Değiştirilmelidir ?

Bunun zamanı yıl olarak 4 yıl, km olarak ilgili markaların yetkili servisleri ile iletişime geçerek öğrenebilir veya kullanım kılavuzu kitapçığına bakabilirsiniz. Bonus bilgi olarak bilinen markaların Triger kayışı değişim km şu şekilde : Renault, Peugeot, Citroen 60.000 Km, Ford’larda 90.000 km değiştiği bilinmektedir. Sadece km olarak değil yıl olarak yukarıda bahsettiğimiz 4 yıl süresi bulunmaktadır. Hangisi önce gelirse örneğin 2014 model trigerli bir araç var fakat km’si 40 binde ise yıldan dolayı km’yi beklemeden değiştirmek zorundasınız. Bunun sebebi ise kayışların dişleri dibinden çatlayamaya başlaması ve motorun yüke binmesi anında dişlilerin sıyırması sonucu triger sıyırması veya kopması dediğimiz olayın oraya çıkmasıdır.

Koparsa Veya Sıyırırsa Ne Olur ?

Triger kayışının kopması veya sıyırması sonucunda ciddi anlamda size maliyet açan bir hasar motorda oluşacaktır. Kullanıcı tarafından bu şekilde bilmeniz yeterli. Teknik açıdan bakarsak triger kayışı sıyırdığında araç seyir halinde yada park halinde olması farketmeksinizin, Subaplar açık kaldığı için grank milide döndüğünde örnek : ( Araba stop eder ve siz araba neden çalışmıyor diye marşa bastığınızda pistonlar açık kalan subaplara vurup tahrip edecektir veya eğecektir.) bundan dolayı silindir kapağının sökülmesi hatta bazen komple motor yapılması gerekebilir. Siz siz olun triger kayışınızı zamanında değiştirin ihmal etmeyin.

Araba Alırken Trigerin Değişip Değişmediğini Mutlaka Sorun !

2.el araç satın aldığınızda triger kayışının değişip değişmediğini mutlaka sorun. Varsa değiştiğine dair servis faturası veya herhangi bir evrak vs değiştirilen yerden çek edin. Triger kayışının sağlam olup olmadığı malesef dışarıdan bakılarak anlaşılamıyor. Dışarıdan bakıyorsunuz yazıları silinmemiş ama 200 km sonra dişlileri sıyırıyor ve kopuyor. Bundan dolayı riske girmeyin binlerce lira masraf açılmasını önleyiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir