Yarı otomatik vites aslına bakarsanız manuel vitesin birazda geliştirilmiş hali diyebiliriz. O nasıl oluyor dediğiniz duyar gibiyim. Kullanıcı açısından debriyaj ve vites değiştirme sorunu olmadığı için otomatik vites görevi görmektedir fakat işin arka yüzü öyle değildir. Otomatik vites olan araçta dedriyaj baskı balata olurmu ? tabikide olmaz! Bu vites kutusuna sahip olan araçlarda baskı balata hatta bilya bulunmaktadır. Yarı otomatik vites kutusu bundan dolayı manuel vitesin geliştirilmişidir diyoruz.
Otomatik vites nedir nasıl kullanılır sayfamızada göz atabilirsiniz
Nasıl Çalışır ?
Yarı otomatik vites kutusu 2 adet vites robotu sayesinde vites değişimlerini sağlamaktadır. Siz yukarıdan vites ( A ) veya ( D ) konumuna aldığınızda, gaz tepkilerine göre vites değişimini bu robotlar yapmaktadır. Yani manuel vitede siz gazdan ayağınızı çektini yukarıdan debriyaja bastınız ve vites değişimini yaptınız, işte bu işlemleri sizin adınıza yapan 2 adet vites robotu vardır. Bu robotların çalışmasından dolayı vites değişim süresi otomatik vitesli araçlara göre daha uzundur.
Bir Aracın Yarı Otomatik Vites Olduğu Nasıl anlaşılır ?
Aslında bir çok markanın yeni çıkan modellerinin büyük bir çoğunluğu özellikle dizel otomatiklerde dahil Yarı Otomatik vites kutusuna sahiptir. Reanult’larda ”Edc”lerden tutunda Wolksvagen’de ”Dsg” dahil, Ford’larda ”Asm” şanzıman olmak üzere bunların hepsi yarı otomatiktir. Bazılarının hassaslık ayarı çok iyi olduğu için kullanımda tam otomatik vitesten ayırt edemezsiniz. Vites kolları üzerinde biraz daha eski modeller yani 2012 öncesi için ( R – N – A -M ) yazılarını görüyorsanız yüksek ihtimalle o araç yarı otomatik vites olabilir.
Yokuşlarda Geri Kaydırma Yaparmı ?
Yarı otomatik vites yokuşlarda rampalarda eğer hil holder yani ( Yokuş Kalkış Desteği ) yok ise geri kaydırma yapacaktır. Rampa olan bir yerde ışıklarda beklerken frenden ayağınızı çektiğinizde hemen gaz vermeniz gerekecek. Ekstra olarak gaz ile el frei indirme zamanını ayarlayabilirseniz bu sorunuda bir nebze aşmış olacaksınız.
Dez Avantajı Nedir ?
Aslında ciddi anlamda kayde değer dezavantajı yok diyebiliriz fakat biraz eski modellerde seyir halinde iken aracın vites geçişlerini ciddi anlamda size hissetirebilir. Bu nasıl olur derseniz örnek 2. viteste gidiyorsunuz vites 3 e geçince aracın ön tarafının hafif öne doğru yığılma yaptığını hissedebilirsiniz.
Umarız size faydalı bir yazı olmuştur. Aklınıza takılan her türlü soru ve görüşünüzü aşşağıdaki yorum kutucuğundan bize ulaştırabilirsiniz.
Yarı otomatik araç almadan kontrol ekspertiz yaptırmak istersenizde bu vites kutusu hakkında uzmanlığımızda kullanarak sizlere yerinde Yarı Otomatik Şanzıman Arıza Tespiti & Mobil Oto Ekspertiz hizmeti sağlamaktayız. Satın alacağınız yarı otomatik vitesli aracın size çıkaracağı masrafı önceden tespit edebiliriz.